kijev

UKRAJINA I BJELORUSIJA - 10 dana autobusom
„Druga Europa“
22.08.-31.08.2017.
FIRST MINUTE CIJENA: 5.290 kn
REDOVNA CIJENA: 5.690 kn
Polazak iz Zagreba

1. dan ZAGREB - BALATON - ESZTERGOM - BANSKA BYSTRICA
Polazak autobusa u 06:00 sati sa Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506, polazak moguć iz Čakovca i Varaždina uz najavu kod rezervacije putovanja. Vožnja kroz Mađarsku do jezera Balaton. Kraći odmor uz kavu ili slastice na obali Blatnog jezera „mađarskog mora“ u Balatonföldvaru. Nastavak vožnje do Esztergoma, živopisnog gradića na južnoj obali Dunava. Prošetat ćemo se uz obalu Dunava i posjetiti Baziliku Uznesenja Marijinog koja je najveća crkva nekadašnje Ugarske i u kojoj su ređeni hrvatski biskupi do 1848. U ovoj je bazilici stolovao i poznati kardinal Antun Vrančić. U bogatoj nadbiskupskoj riznici, drugoj najvećoj kolekciji sakralne umjetnosti u svijetu nakon Vatikanskih muzeja, nalaze se i moći Sv. Marka Križevčanina. Nadbiskupska kolekcija umjetnina posjeduje veliki broj djela talijanske i njemačke renesanse, baroka i gotike te djela nizozemskih i flamanskih slikara 15. i 16.st. Nastavak putovanja kroz Slovačku do Banske Bystrice. Šetnja gradom: renesansna vijećnica iz 15. st., gradska utvrda, katedrala Sv. Franje Ksaverskog. Slobodno vrijeme za vlastite programe ili posjet nekoj od mnogobrojnih kavana u samom gradskom središtu. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan BANSKA BYSTRICA - PREŠOV - LAVOV
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja do Prešova, slikovitog gradiću u podnožju Visokih Tatra. Šetnja središtem grada do konkatedrale Sv. Nikole. Kraće slobodno vrijeme. Nastavak putovanja cestom preko Tatra do Poljske i prelazak ukrajinsko-poljske granice nedaleko od Przemysla. Ukrajina je zemlja na spojnici Srednje i Istočne Europe, najistočnije je područje drevne Kijevske Rusi, a u njoj se prepliću utjecaji Istoka i Zapada. U poslijepodnevnim satima dolazimo u Lavov, glavno središte Zapadne Ukrajine. Autobusom se penjemo do brda na kojem je nekad stajao Visoki Zamak, koji je danas TV toranj. Imat ćete priliku uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na kupole i zvonike „Firence Istoka“. Smještaj u hotel. Navečer predlažemo šetnju do glavnog gradskog trga na kojem se nalazi kultna kavana Masoch koja je ime dobila po poznatom književniku Leopoldu Masochu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje.

3. dan LAVOV
Doručak. Panoramski razgled grada autobusom: palača Potocki, Lavovsko nacionalno sveučilište, Opera, Dramski teatar… Posjetit ćemo Helicku tržnicu ispred Starog grada i prošetati se gradskim središtem: zdanje nekadašnjeg Bernandinskog samostana i crkve Sv. Andrije, danas ukrajinska grko-katolička crkva, rimokatolička gotička Latinska katedrala iz 15. st., ukrajinska pravoslavna crkva Uznesenja Marijinog, Armenska katedrala, glavni trg, Vijećnica… Slobodno vrijeme za vlastite programe, ručak i kupovinu suvenira. Predlažemo posjet nekom od poznatih muzeja poput lavovske Nacionalne galerije u kojoj je izložena najznačajnija umjetnička zbirka u Ukrajini. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan LAVOV - ŽITOMIR - KIJEV
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Usput ćemo stati u Žitomiru, jednom od najstarijih gradova drevne Kijevske Rusi, snažnom kulturnom središtu i jednom od centara sovjetske astronautike. Panoramski razgled Žitomira: Gradska vijećnica, Podvjesni most, biskupski dvor u kojem se nalazi Zavičajni muzej Žitomira, staro Poljsko kazalište… Posjetit ćemo rimokatoličku katedralu Sv. Sofije i pravoslavnu sabornu crkvu Sv. Mihovila. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavak vožnje do Kijeva, prijestolnice Ukrajine. Kijevsko veliko kneževstvo je bilo jedna od prvih samostalnih slavenskih država, središnjica saveza istočnoslavenskih plemena. Panoramski razgled grada: vožnja glavnom ulicom Hreščatik od Trga Europe, preko Majdana do Besarabskog trga, pored Gradske vijećnice i zdanja Kijevske filharmonije. Šetnja Andrijevskim uzvizom, povijesno sačuvanom pješačkom spojnicom Gornjeg grada i trgovačkog područja Podil, od pravoslavne crkve Sv. Andrije do spomen kuće Mihaila Bulgakova i Zlatnih vrata - preostalog dijela utvrde nekadašnjeg glavnog grada Kijevske Rusi iz 11. stoljeća. Smještaj u hotel. Noćenje.


5. dan KIJEV
Doručak. Posjet Kijevo - pečerskoj lavri, najstarijem pravoslavnom svetištu Istočnih Slavena, osnovanoj u 11.st. pod upravom staroukrajinskog kneza Jaroslava Mudrog. Posjetit ćemo i Sabornu crkvu Sv. Sofije u kojoj su sahranjeni knez Jaroslav Mudri i drugi vladari Kijevske Rusi, a na zidovima se mogu vidjeti izvorni mozaici iz 11. i 12.st. Crkva Sv. Sofije smatra se izvorištem kršćanstva kod Istočnih Slavena, a danas je muzej. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan KIJEV - VITEBSK
Doručak. Odjava iz hotela. Nastavak vožnje prema granici s Bjelorusijom. Stari slikoviti grad Vitebsk navodno je osnovala kijevska princeza Olga 947. na porječju rijeka Zapadne Dvine i Vitbe po kojoj je i dobio ime. Posjetit ćemo sabornu crkvu Uznesenja Marijinog, prošetati uz Guvernersku palaču iz 18. stoljeća u kojoj su stolovali predstavnici ruske carske vlasti i Napoloen I. prigodom svog pohoda na Rusiju 1812. i nastaviti šetnju romantičnom šetnicom uz obalu Dvine. Predlažemo posjet muzeju velikog ruskog slikara Marca Chagala koji je rođen u ovom gradu i koji se vrlo često u svojim radovima referirao upravo na razdoblje kada je ovdje živio. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan VITEBSK - POLOTSK - MINSK
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja u smjeru drevne prijestolnice bjeloruskog kneževstva iz doba Kijevske Rusi s prekrasnim starim ruskim crkvama i manastirima – Polotsku, jednom od najstarijih gradskih središta Istočnih Slavena. Kronike Kijevske Rusi spominju ga još u 862. godini, a nakon raspada drevne države potpao je pod litavsku vlast, da bi nakon dugotrajnog otimanja podjelom Poljske konačno pripao Rusiji. Razgled grada autobusom i pješice: katedrala Sv. Sofije, najstarija crkva u Bjelorusiji, sagrađena u 11. st. i pregrađena u kasnobaroknom stilu u 18.st. kad je Polotsk tijekom vladavine ruske carice Katarine II. Velike bio snažan isusovački centar. Vidjet ćemo Crveni most – poprište borbi između Rusa i Francuza tijekom Napoleonovog napada na Rusiju 1812., kuću Petra I., Luteransku crkvu iz 14. st. i drevni Spaso-Preobraženski manastir u kojem je izložena replika križa Sv. Eufrazine, lokalne prosvjetiteljice i svetice, dok je original nestao tijekom Drugog svjetskog rata, drevnu utvrdu i jedinstveni spomenik slovu Ў, jedinstvenom kod slavenskih naroda. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavak vožnje do Minska, prijestolnice Bjelorusije. Panoramska vožnja gradom uz poznatu medijsku fasadu bjeloruske Nacionalne knjižnice i poznate Minsk Arene. Smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan MINSK - NIAZVIŽ - BREST
Doručak. Odjava iz hotela. Minsk je kao gospodarsko i političko središte Bjelorusije, već u 14.st. potisnuo Polotsk i smanjio njegov značaj. Panoramski razgled grada koji je u Drugom svjetskom ratu pretrpio dosta razaranja te je nakon toga nanovo izgrađen autobusom i pješice: rezidencija u kojoj je živio navodni atentator na američkog predsjednika Kennedyja Lee Harvey Oswald, Planetarij, šetnja prekrasnim Aleksandrinskim parkom do Velikog Nacionalnog teatra i Literaturnog muzeja Maksima Bogdanoviča te Državnog povijesnog muzeja Bjelorusije. Vožnja avenijama do Starog grada u kojem se na slikovitom Trgu slobode nalazi poznata gradska vijećnica Ratuša, uz koju se nalazi pravoslavna saborna crkva Sv.Duha iz 1644. koja je dio kompleksa nekadašnjeg poljskog samostana Sv. Bernarda te zgrada gradskog arhiva. Nastavak vožnje pored velikog povijesnog dvorca Republike Bjelorusije, kongresno-koncertnog centra, Muzeja velikog domovinskog rata, Bjeloruskog državnog muzeja likovnih umjetnosti, Parka Felixa Dzerzinskog- utemeljitelja KGB-a, Trga neovisnosti koji se prostire na 70000 četvornih metara i na kojem se nalaze zgrade vlade, bjeloruskog Državnog sveučilišta te rimokatolička crkva Sv. Šimuna i Helene. Slobodno vrijeme za vlastite programe, ručak ili shopping u velikom trgovačkom centru Stolica. Nastavak putovanja prema Niazvižu, gradu litavskih vladara Radzivilovih. Vidjet ćemo stara gradska vrata, dvorac, park i barkonu crkvu Corpus Cristi na otočiću u kojoj se nalaze grobovi dinastije Radzvilovih. Nastavak vožnje prema Brestu na granici s Poljskom. Smještaj u hotel. Noćenje.

9. dan BREST - BJELOVJEŠKA PUŠĆA - KRAKOW
Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema prašumi Bialowieska, posljednjem dijelu ogromne prašume koja je nekoć u cijelosti prekrivala Sjevernoeuropsku nizinu od Atlantika do Urala. U nacionalnom parku uz risove, medvjede, vukove i divlje svinje žive i posljednji europski bizoni. Posjet nacionalnom parku na granici Poljske i Bjelorusije ćemo započeti u selu Kamianiuki odakle ćemo se pješice ili zaprežnim vozilom zaputiti do rezervata. Slijedi vožnja do Krakowa, najljepšeg poljskog grada i drevne poljske prijestolnice. Šetnja središtem grada: kraljevski dvorac Wawel, katedrala, glavni trg Rynek glowny sa starim srednjevjekovnim zdanjem koje je pripadalo tkalačkom cehu Sukiennice, starom skoro 1000 godina, crkvom sv. Adalberta, bazilikom Sv. Marije iz 13. st. i gradskim satnim tornjem koji je pripadao staroj gradskoj vijećnici… Smještaj u hotel. Noćenje.

10. dan KRAKOW - SZENT ENDRE - ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Povratak vožnjom kroz Mađarsku uz zaustavljanja putem radi odmora. Povratak u Hrvatsku u kasnim večernjim satima.

FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 5.290 kn
REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 5.690 kn

FM cijena vrijedi do popune kapaciteta po FM cijeni

Rok za prijavu: 30 dana prije puta Minimalan broj putnika: 40

Cijena uključuje:
prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu
smještaj na osnovi ukupno 9 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelima 3/4*:
1 noćenje s buffet doručkom u Banskoj Bystrici
2 noćenja s buffet doručkom u Lavovu
2 noćenja s buffet doručkom u Kijevu
1 noćenje s buffet doručkom u Vitebsku
1 noćenje s buffet doručkom u Minsku
1 noćenje s buffet doručkom u Brestu
1 noćenje s buffet doručkom u Krakowu
razgledavanja prema programu
gradske vodiče u Lavovu, Kijevu, Vitebsku, Brestu i Krakovu
trošak izrade bjeloruske vize
turističkog pratitelja tijekom putovanja
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja


Cijena ne uključuje:
doplatu za jednokrevetnu sobu: 1.690 kn
ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike: Nacionalna galerija u Lavovu 1 € po osobi, Crkva Sv. Sofije u Kijevu 2 € po osobi, Marc Chagall muzej u Vitebsku 2 € po osobi, Državni povijesni muzej u Minsku 3 €, ulaznica za Nacionalni park Bialowieska 8 € po osobi (cijene su informativne i mogu biti podložne promjenama)
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
putno osiguranje

Trokrevetne sobe: treća osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem 5% popusta.

Mađarska je kontinentalna država u srednjoj Europi. Smještena je u Panonskoj nizini i graniči sa Slovačkom na sjeveru, Rumunjskom na istoku, Srbijom na jugu, Hrvatskom na jugozapadu, Slovenijom na zapadu, Austrijom na sjeverozapadu i Ukrajinom na sjeveroistoku. Glavni i najveći grad države je Budimpešta. Mađarska je članica Europske unije, NATO-a, OECD-a, Više gradske grupe i Šengenske zone. Službeni jezik je mađarski.

Slovačka je država u Srednjoj Europi. Na sjeverozapadu graniči s Češkom, jugozapadu s Austrijom, na jugu s Mađarskom na istoku s Ukrajinom i sjeveru s Poljskom. Glavni i najveći grad je Bratislava. Službeni jezik je slovački jezik koji pripada grupi Slavenskih jezika. Nezavisnost je stekla 01. siječnja 1993. godine nakon mirne disolucije bivše Čehoslovačke.

Ukrajina je država u istočnoj Europi. Po svojoj površini od 603.700 četvornih kilometara, Ukrajina je najveća europska država, na drugom je mjestu ako se uzme u obzir europska površina euroazijske Ruske Federacije. Po državnom uređenju Ukrajina je republika, a zakonodavnu vlast obnaša Vrhovna Rada - ukrajinski parlament s 450 zastupničkih mjesta. Ukrajinska je himna Šče ne vmerla Ukrajina, a ukrajinska vjerska himna je Bože, Veliki, Jedini, Ukrajinu hrani (Bože, Veliki, Jedini, čuvaj Ukrajinu).

Bjelorusija je država u istočnoj Europi, koja se proteže istočno od poljske granice prema Rusiji. Na jugu graniči s Ukrajinom, a na sjeverozapadu s Latvijom i Litvom. Bjelorusija se nalazi na prijelazu s njemačko-poljske u istočno-europsku nizinu. Većinom je nizinska zemlja s umjerenom kontinentalnom klimom što u gospodarskom smislu pogoduje razvoju ratarske odnosno stočarske kulture. Kontinentalna je država, što znači da nema izlaza na more, ali je vrlo dobro povezana riječnim tokovima, posebno s Ukrajinom i Rusijom.

Poljska  je država u srednjoj Europi,površine 312.679 km2 s 38.501.000 stanovnika. Ime Polska, koje se pojavljuje sredinom 11. stoljeća, dolazi od drevnog slavenskog plemena Polanie ("Oni koji žive na polju", doslovno Poljaci), koje se naselilo u nizinama između Odre i Vislenakon pada Rimskog Carstva, u 5. stoljeću.Poljsko zlatno doba je 16. stoljeće, kada se Poljska ujedinila s Litvom i bila jedna od glavnih europskih sila pod dinastijom Jagelovića.Zemlja je poslije podijeljena između Rusije, Prusije i Austrije. Poljska je opet uspostavljena kao neovisna država nakon 1. svjetskog rata.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH za putovanje u Mađarsku, Slovačku, Poljsku i Ukrajinu viza nije potrebna, no za putovanje u Bjelorusiju potrebna je viza. Za ovo putovanje potrebna je važeća putovnica. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Za izradu bjeloruske vize potrebni su slijedeći podaci: ispunjeni formular koji će organizator putovanja dostaviti prijavljenim putnicima, putovnica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca od planiranog izlaska iz zemlje s najmanje 2 prazne stranice, 1 fotografija formata kao za putovnicu (3,5 x 4,5 cm) ne starija od 6 mjeseci, polica zdravstvenog osiguranja koja je ugovorena isključivo za dotično putovanje s pokrićem od najmanje 10.000 Eura. Organizator putovanja će posredovati u vađenju bjeloruske vize prijavljenim putnicima. Putnici su obavezni dostaviti dokumente potrebne za izradu vize najkasnije 25 dana prije početka putovanja. Putnici koji ne dostave dokumente moraju samostalno izvaditi bjelorusku vizu i ne dobivaju povrat novca od organizatora putovanja.

Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. A zatim 2 dana prije putovanja završno pismo.
Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: BRAVO PUTOVANJA d.o.o., HR-AB-01-080659793. Polica osiguranja od odgovornosti broj 1399-00032164 i Ugovor o osiguranju jamčevine za turističke paket aranžmane broj 1501-00000429 uplaćena kod Wiener osiguranja. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Rezerviraj..