helsinki

HELSINKI „BIJELI GRAD SJEVERA“
HELSINKI – PORVOO – TALLINN
Zrakoplovom iz Zagreba
4 dana/3 noćenja
Polazak 15.-18.6.: FM 2.690 kn / 2.890 kn
Polazak 17.-20.8.: FM 2.990 kn / 3.190 kn
Polazak iz Zagreba

 

Kad pomislimo na Helsinki, prva asocijacija nam najčešće nije more.
Potpuno krivo jer ovaj je grad neraskidivo vezan uz more, svoje postojanje duguje moru i neraskidivo je vezan uz more. More daje „bijelom gradu sjevera“ posebno ozračje, čak i u središtu grada možete osjetiti more.
Spojite ugođaj grada na moru, fascinantnu arhitekturu grada koji iznenadi svakog posjetitelja, živost na ulicama, dizajnersku scenu, otkačeni šarm koji se osjeti na svakom koraku i dobivate neodoljivi grad koji sve svoje najbolje daje u dugim ljetnim danima.


1. DAN: ZAGREB – HELSINKI
Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava za let u Helsinki na liniji OU4486 u 08:45 sati. Predviđeno vrijeme slijetanja u 12:20 sati (lokalno vrijeme). Po slijetanju u Helsinki ukrcaj u autobus i odlazak u obilazak „Bijelog grada sjevera“, kako popularno finsku prijestolnicu nazivaju. Glavni grad Finske dao je sagraditi švedski kralj Gustav Vasa 1550.g. Nakon velikih i brojnih požara koji su harali gradom tada većinom građenom od drveta, car Aleksandar II. naručio je od berlinskog arhitekta Engela ponovnu izgradnju, ovaj put u neoklasicističkom stilu. I tako je sagrađeno dvadeset impozantnih i monumentalnih građevina između 1820. i 1850.g. koje su još očuvane. Uz svjetski poznate građevine od secesije pa do moderne, one daju poseban pečat finskoj metropoli. Poslije razgleda stjenovitog grada u kojem ćemo vidjeti glasoviti Sibelijusov spomenik, poznatu Crkvu u stijeni, koncertnu dvoranu Finlandia slavnog arhitekta Alvara Aalta, Senatski trg s katedralom, pravoslavnu katedralu Uspenski, itd., odlazak u hotel i smještaj. Slobodna večer za vlastite programe, predlažemo odlazak u grad u večernju šetnju s pratiteljem putovanja javnim gradskim prijevozom. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN: HELSINKI: FAKULTATIVNO POLUDNEVNI IZLET U PORVOO
Doručak. Danas svakako preporučujemo odlazak na poludnevni izlet javnim gradskim prijevozom s pratiteljem putovanja u Porvoo, gradić udaljen od Helsinkija manje sat vremena vožnje, a koji Finci obožavaju. Šarmatni Porvoo poznat je po svojem „Starom gradu“ kojeg čine idilične drvene kuće, vrtovi i kamenom popločene ulice. Male trgovine, odlični restorani i ugodne kavanice esencijalni su dio ugođaja u ovom dražesnom mjestu. Osnovan prije više od 800 godina Porvoo je drugi najstariji grad u Finskoj, omiljeni grad romantičara i umjetnika taj ljupki gradić pun boja savršen je primjer kako se graciozno staro može spojiti s novim, zadržavši pritom svoju jedinstvenu atmosferu. Povratak u Helsinki u poslijepodnevnim satima. Slobodno poslijepodne i večer za osobne programe. Za putnike koji žele ostati u Helsinkiju, slobodan dan za vlastite programe. Predlažemo posjet Ateneumu, muzeju u kojem se nalazi najpoznatija zbirka finskih umjetnika između 18.-20.st., s posebnim naglaskom na tzv. „zlatno doba“. Pozora je vrijedna i katedrala Uspenski s raskošnim interijerom ili Nacionalni muzej. A ako želite otići u tradicionalnu finsku saunu, jedina preostala javna sauna glasovita je Kotiharjun sauna iz 20-ih godina prošlog stoljeća. Sauna je odvojena za žene i za muškarce i fantastično je iskustvo. Noćenje.

3. DAN: HELSINKI: FAKULTATIVNO CJELODNEVNI IZLET U TALLINN
Doručak. Danas predlažemo fakultativni izlet u Estoniju, brodskom vožnjom dva sata udaljen glavni estonski grad, Tallinn (doplata isključivo prilikom rezervacije aranžmana). Ono po čemu se ovaj grad ističe jest njegova stara srž, stari grad okružen zidinama – Tallinn izgleda kao grad iz bajki, u njegovim uskim, kamenom popločenim uličicama još se uvijek može osjetiti duh starih vremena. Zbog lijepo očuvane stare jezgre nalazi se na popisu zaštićene baštine svjetske organizacije UNESCO. Popet ćemo se na brdo Toompea gdje se nalazi živopisna katedrala Aleksandra Nevskog i otkud se pruža prekrasan pogled na grad i Finski zaljev. Slobodno vrijeme za šetnju gradom, kupovinu, ručak. Povratak poslijepodne u Helsinki i slobodna večer. Za one koji odluče ostati u Helsinkiju, dan za vlastite aktivnosti i programe. Predlažemo posjet tvrđavi Suomennlina na otoku u zaljevu Helsinkija, izgrađenu 1748.g. Tvrđava je na popisu svjetske zaštićene baštine, a cijeli je otok zanimljivo posjetiti – na njemu živi i 850 stanovnika. Ili posjetite neki od drugih otoka i otočića u zaljevu, npr. gradski ZOO se nalazi na jednom od njih. Noćenje.

4. DAN: HELSINKI – ZAGREB
Doručak. Poslije doručka odjava iz soba i transfer prema zračnoj luci. Prijava na let i let za Zagreb na liniji OU4487 u 13:00 sati. Slijetanje u Zagreb predviđeno u 14:45 sati.

CIJENA po osobi u dvokrevetnoj sobi:
Polazak 15.6.: FM 2.690 kn / 2.890 kn
Polazak 17.8.: FM 2.990 kn / 3.190 kn
FM cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
DOPLATA za zrakoplovne pristojbe: 990 kn


CIJENA UKLJUČUJE: zrakoplovni prijevoz Zagreb – Helsinki – Zagreb, autobusni prijevoz prema programu, smještaj u hotelu 3/4* na osnovi 3 noćenja s buffet doručkom, razglede prema programu, hrvatskog pratitelja putovanja, trošak organizacije putovanja

DOPLATE PO ŽELJI, prilikom prijave:
- jednokrevetna soba 940 kn
- izlet u Tallinn (realizacija za minimum od 20 putnika): 370 kn (uključuje povratnu kartu za katamaran Helsinki-Tallinn-Helsinki, autobusni transfer iz luke u Tallinnu i panoramski razgled grada, razgled Tallinna s lokalnim gradskim vodičem)

DOPLATE PO ŽELJI, prilikom putovanja: ulaznice u muzeje i druge znamenitosti (cijene su informativne i podložne promjeni): povratna autobusna karta za Porvoo 16 €; Ateneum 15 €; Muzej finske arhitekture 10 €, Muzej dizajna (kombinirana ulaznica za oba muzeja 12 €); ZOO 12 €; zabavni park Linnanmäki 39 €; Nacionalni muzej 10 € (ulaz gratis svakim petkom od 16-18 sati); Suomenlinna utvrda 10 € – dodatno brod u oba smjera 5 €

POPUSTI: za djecu do 12 god. u pratnji dvije odrasle osobe popust iznosi 10 % od osnovne cijene aranžmana.

NAPOMENA: fakultativni izlet u Tallinn može se uplatiti samo u poslovnici, ne na licu mjesta. Minimum potreban za realizaciju izleta je 20 prijavljenih putnika.


MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

Odgovorni organizator: Palma travel d.o.o.

 

Rezerviraj