island

ISLAND - LJETNO PUTOVANJE ZEMLJOM LEDA I VATRE
Datum putovanja: 22.-29.8.2017.
CIJENA po osobi u 1/2 sobi: 14.990 kn
Posebnim zrakoplovom iz Ljubljane


ODLIČAN RED LETENJA, LET POSEBNIM ZRAKOPLOVOM IZRAVNO IZ LJUBLJANE
UKLJUČEN RAZGLED VESTMANSKIH OTOKA
NAJBOLJE GODIŠNJE DOBA ZA RAZGLED ISLANDA
KRUŽNA TURA PO OTOKU

Island, legendama obavijen otok na sjeveru Atlantika, prošao je dug put od izoliranog društva otprije 100 godina. Danas jedna od najnaprednijih i najrazvijenijih zemalja svijeta ostavlja bez daha svojim arhaičnim krajolicima i elementarnom snagom u doživljaju prirode. „Prkosni kraj svijeta“ kako su ga Vikinzi nazivali nudi spektakularne pejzaže, impozantna bazaltna brda i polja lave, goleme ledenjake i ledenjačke rijeke, vodopade, geotermalne izvore i fumarole, bajkovite prizore kao iz „Gospodara prstenova“… Island je jedan od rijetkih kutaka svijeta gdje možete iskusiti jedinstveni doživljaj: susresti prirodu u stvaranju, na otoku koji još uvijek nastaje neometano vladaju prasile prirode.
Ovo putovanje u lijepe ljetne mjesece kad priroda pruža najljepše na ovom surovom otoku ponudit će vam potpuno drukčije prizore od svega što ste vidjeli: od sjevera do juga, cestama kroz gorje otvorenima samo ljeti, preko ledenjaka i fjordova, ovo ultimativno putovanje za zaljubljenike u prirodu zapisat će se u knjigu uspomena kao posebno i neopisivno iskustvo.


1. DAN: ZAGREB/LJUBLJANA – AKUREYRI – SIGLUFJÖRðUR - HÓLAR noćenje
Sastanak putnika i polazak s turističkih perona Autobusnog kolodvora Zagreb (transfer uključen u cijenu aranžmana) prema Ljubljani. Po dolasku u Ljubljanu prijava na let u Akureyri, let u ranim jutarnjim satima. Po slijetanju u Akureyri ukrcaj u autobus i odlazak u kratki razgled drugog islandskog grada po veličini: prema islandskim standardima, Akureyri je metropola, ali ako uzmemo u obzir broj stanovnika cijelog otoka i činjenicu da 2/3 stanovništva živi na jugozapadu, broj stanovnika u ovom gradu jest velik: nekih 18 000. Grad je smješten u spektakularno okruženje: nalazi se u središtu Eyjafjörður fjorda s pozadinom granitnih planina obavijenih snijegom cijele godine. Putovanje Islandom odvest će nas na zapadnu obalu fjorda kroz gradiće Dalvík i Ólafsfjörður do Siglufjörðura. Fakultativno predlažemo obilazak poznatog muzeja Herring Era i muzeja islandske narodne glazbe. Poslijepodne putovanje nastavljamo oko poluotoka Tröllaskagi do Skagafjörðura – dijela Islanda gdje je broj konja veći od broja ljudi - da bismo dan završili u Hólaru – važnom povijesnom mjestu i sveučilišnom centru na sjeveru zemlje. Smještaj, noćenje.

2. DAN: SAUðÁRKRÓKUR - KJÖLUR RUTA F35 – TERMALNO PODRUČJE HVERAVELLIR – GULFOSS, GEYSIR I THINGVELLIR („ZLATNI KRUG“) – REYKJAVIK
doručak, noćenje
Doručak. Poslije doručka putovanje nastavljamo: krećemo put Sauðárkrókura, mogućnost posjeta poznatom Glaumbaer muzeju na putu – riječ je o farmi koja je tu nastala još u 10.st., s tradicionalnim kućicama od treseta. Nastavak vožnje kroz Varmahlið gdje ćemo napustiti kretanje glavnom cestom, poznatom pod imenom „Ringroad“ i spustiti se na Kjölur rutu, poznatu cestu kroz islandsko gorje. Ovom se cestom moguće kretati samo u ljetnim mjesecima i jedinstvena je među islandskim gorskim putevima jer je jedina kojom možete putovati u običnom automobilu. Cesta kroz središte Islanda povezuje sjever otoka i Gullfoss. Jedinstveni put vodit će nas kroz puste islandske krajolike nalik na mjesečeve pejzaže, kraj ledenjaka, jezera i geotermalnih polja – ovakvu priliku imate samo u ljetnim mjesecima jer se cesta otvara u kasnom svibnju ili lipnju i otvorena je samo do kraja kolovoza, najkasnije početka rujna. Zaustavljanje kod Hveravellir geotermalnog područja i nastavak puta prema slavnom Gullfossu, možda najpoznatijem islandskom čudu prirode: „Zlatni vodopad“ u prijevodu, dio je najpoznatijeg izleta na Islandu koji se naziva „Zlatni krug“, a čine ga Gullfoss, Geysir i NP Thingvellir.. Poslije Gullfossa odlazak do obližnjeg područja Gejzira – slavni gejzir koji je dao ime svim gejzirima svijeta već neko vrijeme je utihnuo, ali njegovu je ulogu preuzeo Strokkur koji svakih nekoliko minuta ispusti vruću vodu do 20 metara u visinu! Za kraj ovog čudesnog dana kroz jedinstvenu islandsku prirodu posjetit ćemo područje prvog nacionalnog parka na Islandu i povijesno najvažnijeg mjesta za cijelu zemlju – Thingvellira. Thingvellir je mitsko mjesto za Islanđane, a njegove prirodne ljepote i jedinstveni krajolik ostavljaju svakog posjetitelja bez daha. Ljetni doživljaj Thingvellira, kad su njegova polja prekrivena cvatom raznog cvijeća, posebna je uspomena. Putovanje do Reykjavika u smiraj dugog ljetnog dana, smještaj u hotel. Noćenje.

3. DAN: REYKJAVIK: FAKULTATIVNO IZLET U MODRU LAGUNU doručak, noćenje
Doručak. Danas ćemo obići islandski glavni grad, najsjeverniju svjetsku prijestolnicu, beskrajno ugodan i poseban grad, fantastično smješten nasuprot planine Esja koja ga nekako nasuprot nadzire, ali i čuva. Ustanovljen tek nešto više od 200 godina, Reykjavik je danas grad gdje živi većina stanovnika Islanda. Šarmantni Reykjavik šarolik je grad, malen, ali bogat kulturnim atrakcijama i poznat po fantastičnom noćnom životu, grad ima sve što je potrebno za ugodan život, dovoljno je velik da nudi za svakoga nešto i dovoljno malen da je u njemu sve na dohvat ruke, na pješačkoj udaljenosti i nekako jednostavno. Prošetat ćemo parkom skulptura slavnog kipara Asmundura Sveinssona, prošetati oko Höfdi kuće gdje je održan slavni summit 1986., slikati se kod slavne skulpture „Solfar“ na obali, pogledati izvana i iznutra fascinantnu Harpu, koncertnu dvorani u luci, proći ispod skulpture prvog doseljenika, Ingolfura Arnarssona, prošetati centrom grada prema zgradi parlamenta i simpatičnom jezeru kraj gradske vijećnice i popiti kavu u blistavom Perlanu na brdu kraj gradske plaže. U poslijepodnevnim satima preporučujemo odlazak u svjetski poznatu Modru lagunu – nema posjetitelja koji dođe na otok da ne posjeti to čudo mliječno-plave boje usred praznih, crnih lavinih polja prekrivenih mahovinom (doplata prilikom rezervacije). Izuzetno popularna i posjećena, laguna je puna cijele godine i ne može se posjetiti bez rezervacije. Povratak u grad, slobodna večer. Noćenje.

4. DAN: VESTMANSKI OTOCI doručak, noćenje
Rani doručak. Napuštamo Reykjavik i putujemo prema jugu otoka gdje ćemo se u Landeyjaru ukrcati na trajekt koji će nas dovesti na Vestmanske otoke. Vestmannaeyjar, kako se na islandskom zovu, čine 16 otočića i nekih 30-ak stijena i nude zavodljivu kombinaciju spokoja i sirove prirodne ljepote. Riječ je ujedno o novijim svjetskim vulkanskim kreacijama – jedan od otoka nastao je tek 1963. g. nakon silovite vulkanske erupcije. U kontrastu s grubom okolicom, Heimaey, jedini naseljen otok, izgledom je jedan od najmirnijih kutaka Islanda. Obići ćemo Heimaey, promatrati ptice u Storhofdiju, prošetati do kratera koji je zadnji put bio aktivan prije nekoliko godina. Slobodno vrijeme ili mogućnost (doplata) odlaska na izlet brodom tijekom kojeg ćemo promatrati prekrasnu prirodu otoka, špilje, morske ptice i vidjeti možda i ponekog kita. Povratak s Vestmanskih otoka u kasnim poslijepodnevnim satima i vožnja do Hvolsvöllura, smještaj i noćenje.

5. DAN: SLAPOVI SELJALAND I SKOGAR – VIK – NP SKAFTAFELL – LEDENJAK JÖKULSÁRLON
doručak, noćenje
Doručak. Poslije doručka putovanje na istok otoka, a putem ćemo na početku dana vidjeti dva poznata vodopada: Seljalandsfoss koji je poznat po tome što ga se može ukrug obići i prekrasni Skógafoss, jedan od najčešće fotografiranih motiva s Islanda. Mogućnost posjeta poznatom folk muzeju u Skógaru. Nakon Seljalanda ruta nas vodi cestom F249 koja vodi u Thórsmörk, „Torovu šumu“, jedan od najspektakularnijih islandskih divljih i pustih područja koje je 1929. proglašeno prirodnim rezervatom. Proći ćemo cestom i ispod ledene kape vulkana Eyjafjallajökull koji je 2010. u travnju poremetio svojom erupcijom zrakoplovni promet na 6 dana na europskom zračnom nebu. Vik je najveće naselje u tom području i najjužnije smješteno mjesto na otoku, a njegova je plaža od crnog šljunka proglašena kao jedna od najljepših u Europi. Nastavljamo prema Kirkjubaejarklausturu i Skaftafellu, dijelu nacionalnog parka Vatnajökull, gdje ćemo imati priliku vidjeti slavni crni Svartifoss vodopad s prekrasnim bazaltnim stupovima, tipičnim za Island (slavna Hallgrimova crkva u Reykjaviku oponaša svojim izgledom bazaltne stupove). Vožnja prema Jökulsárlónu, jednom od najatraktivnijih mjesta na Islandu: riječ je o tzv. glacijalnoj laguni, jezeru punom santi leda pristiglih s obližnjeg ledenjaka. Ledenjak se tako brzo otapa da je Jökulsárlón danas najdublje jezero na Islandu. Tu su snimana i dva filma iz James Bond serijala. Mogućnost uz doplatu vožnje amfibijskim brodom između ledenjačkih santi. Na kraju dana vožnja do seoskog hotela u blizini Höfna.

6. DAN: HÖFN – ISTOČNI FJORDOVI: STÖðVARFJÖRDUR – EGILSSTAðIR
Doručak. Vožnja u Höfn gdje se iz luke (ime Höfn doslovno znači luka) tog malog mjesta pruža prekrasan pogled prema ledenjaku Vatnajökull, najvećem islandskom, ali i europskom ledenjaku. Gradu se posrećilo kad je 1970-ih sagrađena kružna islandska cesta i kad je postao pristupačniji putnicima namjernicima jer je odlična ishodišna točka za posjet NP Vatnajökull. Nastavak putovanja prema Istočnim fjordovima. Ova islandska regija nije turistički krcata kao neke druge i upravo zato nudi mir i ozračje spokoja. Stat ćemo u malenom selu Stöðvarfjörður gdje se isplati vidjeti sjajnu kolekciju Petre Sveinsdottir: kolekciju kamenja i minerala s ovog fascinantnog otoka. Nastavak putovanja kroz regiju fjordova prema Egilsstaðiru. Smještaj u hotel i noćenje.

7. DAN: EGILSSTAðIR – NP JÖKULSÁRGLJUFUR I DETTIFOSS VODOPAD – JEZERO MYVATN
Doručak. Putovanje na zapad, prema Möðrudaluru i vodopadu Dettifoss u Jökulsárgljufur nacionalnom parku. Jökulsárgljúfur je najduži riječni kanjon, dug 25 km, ime mu doslovno znači „kanjon ledene rijeke“. Nekoć privatni posjed područje je postalo nacionalni park 1973.g., a 2008.g. je ušao u sastav novoformiranog NP Vatnajökull koji zauzima 136000 kvadratnih kilometara zemlje. Unutar parka nalazi se najveći europski vodopad, Dettifoss, a napor koji je potreban da mu se približi, samo dodaje uzbuđenje k viđenom. Oblaci kapljica vide se već kilometrima prije, iako samo 44 metra visok, snaga i hipnotičnost volumena ostavljaju bez riječi. Doista je riječ o najfantastičnijem islandskom vodopadu, a konkurencija je golema. Nastavak putovanja prema jezeru Myvatn: ovo neobično lijepo područje ima dvije jednako zanimljive atrakcije – prekrasno, mirno jezero Myvatn, za Island vrlo važno zbog gniježđenja mnogih ptičjih vrsta, a i spektakularno vulkansko područje visoke razine aktivnosti. Razgledat ćemo polja solfatara, Dimmuborgir stijene od lave, pesudokratere u Skútustaðiru, a imamo mogućnost i za relaksirajuće kupanje u geotermalnim vodama slavnih toplica (doplata na licu mjesta). Smještaj u pansionu u neposrednoj blizini jezera. Noćenje.

8. DAN: MYVATN – VODOPAD GOðAFOSS – AKUREYRI – LJUBLJANA/ZAGREB
Doručak. Poslije doručka putovanje prema Akureyriju. Putem ćemo posjetiti vodopad Goðafoss, „Vodopad bogova“: priča o vodopadu potječe iz doba kad su Islanđani odlučivali hoće li prihvatiti kršćanstvo ili će ostati pogani, naime tada je čovjek koji je to morao odlučiti, jašući doma sa sabora u Thingvelliru, prošao kraj moćnog vodopada i odlučio u nj baciti sve svoje izrezbarene likove poganskih bogova… Nastavak vožnje prema Akureyriju. Iako samo 100 km ispod Arktičkog kruga, Akureyri ima toplija ljeta od Reykjavika i klimu koja nije tako surova kako se pretpostavlja. Grad je nastao u 16.st. kad su se tu doselili danski trgovci i sagradili nekoliko skladišta. Šetnja gradskim središtem i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje, posjete muzejima i galerijama, zadnju kupovinu, ali i mogućnost za odlazak brodom na gledanje kitova u trajanju od tri sata (doplata prilikom rezervacije aranžmana). Prošle godine je u Eyjafjorduru uspjeh ovakvih tura bio stopostotan, sjever Islanda je pravo mjesto za gledanje kitova! U kasnim poslijepodnevnim satima transfer na aerodrom, let direktnim zrakoplovom u Ljubljanu. Po slijetanju organizirani transfer u Zagreb.

CIJENA aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 14.990 kn
FM CIJENA ZA REZERVACIJE DO 10.4., BEZ DOPLATE ZA MANJI BROJ PUTNIKA: 14.240 kn
Obavezna doplata za zračne pristojbe: 870 kn
Doplata za manji broj putnika (minimum 35): 1.520 kn

CIJENA UKLJUČUJE: zrakoplovni prijevoz Ljubljana – Akureyri – Ljubljana, autobusni prijevoz prema programu, 7 noćenja na Islandu u hotelima i privatnim hotelima i pansionima 2/3* u dvokrevetnim sobama na osnovi noćenja s doručkom*, pratitelja putovanja*, izlet na Vestmanske otoke, razglede prema programu, trošak organizacije putovanja

DOPLATE PO ŽELJI, prilikom prijave: jednokrevetna soba 3.950 kn, paket 7 obroka (3 ručka + 4 večere u hotelima ili lokalnim restoranima) 3.720 kn, izlet u Modru lagunu 570 kn,
DOPLATE PO ŽELJI, tijekom putovanja: vožnja brodićem u laguni Jokulsárlon 55 €, vožnja brodićem na Vestmanskim otocima 70 €, promatranje kitova 110 €

NAPOMENE: Budući da je riječ o zemlji koja je turistički počela živjeti tek zadnje desetljeće, hotelski kapaciteti su ograničeni i izvan gradova kojih nema mnogo, hotela nema mnogo a turista je, naročito ljeti, sve više. U manjim mjestima češći su privatni pansioni, sagrađeni kao tipične malene islandske kuće. Na ovom programu na istočnoj strani otoka smještaj je u takvim naseljima, visoke kvalitete i udobnosti. Islanđani ne polažu puno na vanjštinu svojih kuća, ali iznutra su uvijek vrlo udobne i ugodne. U svim naseljima smještaj je u dvokrevetnim sobama s privatnom kupaonicom, osim u programu 6. dana putovanja gdje su kupaonice dijeljene (3 kupaonice na 8 soba).
Pratitelj putovanja bit će na hrvatskom za minimum od 25 putnika, u suprotnom vođenje će biti na slovenskom.

Valuta na putovanju je islandska kruna koju možete nabaviti prije putovanja ili na licu mjesta promijeniti u bankama. Mi ipak preporučujemo da ih nabavite prije puta jer su radna vremena banaka kratka, a i nema ih na svakom koraku, naročito ne izvan naselja. Ono što je najjednostavnije i što sami Islanđani najviše koriste jest kreditna kartica: karticom možete platiti i kavu i novine na kiosku. Izlete spomenute u doplatama tijekom putovanja možete platiti u eurima.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 45
 
Opći i posebni uvjeti te upute za turističke aranžmane” Palma d.o.o. sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Vašim potpisom ugovora iskazujete da ste suglasni s navedenim uvjetima. Prema zakonskim propisima u slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje. Organizator putovanja pridržava pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ako bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. Red letenja za izvanredne (charter) letove podložan je promjeni, prije puta kao i tijekom samog putovanja. Palma d.o.o. zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova i radnim vremenima mjesta koja se posjećuju. Iznos pristojba zračnih luka koje se obavezno plaćaju prilikom rezervacije aranžmana je promjenjiv do dana izdavanja zrakoplovnih karata. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije unutar 3 dana prije puta u završnoj obavijesti. U hotelima s all inclusive uslugom početak usluge ovisi o itinereru zrakoplova. Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje, a može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Svim putnicima koji nisu državljani Hrvatske i nemaju hrvatske putne dokumente preporučamo da se prije uplate aranžamna osobno informiraju o zemlji u koju putuju i uvjetima koje je potrebno ispuniti za putovanje u tu zemlju imajući u vidu različitost propisa koji vrijede za državljane pojedinih zemalja. Palma može uputiti putnika na izvor informacija ali niti na koji način ne preuzima odgovornost za posljedice koje bi uslijed nepoštivanja tih propisa mogle proisteći za samog putnika. Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize (za zemlje gdje je potrebna), koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Palmu te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Palma d.o.o. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, www.mvep.hr. Podaci sadržani u ovom materijalu obvezuju organizatora putovanja koji pridržava pravo njihove izmjene i u tom slučaju mjerodavno je ono što su stranke ugovorile prilikom sklapanje Ugovora o organiziranju putovanja.

 

Rezerviraj