španjolskaa

USKRS NA ZELENOM SJEVERU ŠPANJOLSKE
Datum putovanja: 13.-17.4., 5 dana/4 noćenja
Izravni let posebnim zrakoplovom
Polazak iz Zagreba ( uz nadoplatu) ili iz Ljubljane

U jednom putovanju posjetite četiri španjolske pokrajine: Baskiju, Kantabriju, Navarru i pokrajinu La Rioja!
BILBAO – GUERNICA – GAZTELUGATXE - BERMEO – BIARRITZ – SAN SEBASTIAN – SANTANDER – ŠPILJA ALTAMIRA SANTILLANA DEL MAR – HARO – PAMPLONA
Provedite uskršnje blagdane na sjeveru Španjolske – daleko od tipične slike Španjolske, one donkihotovske „spaljene zemlje“ s beskrajnim prostranstvima bez drveta i trave, krije se drugačija i posve fascinantna zemlja: Baskija. Zemlja je to blagih dolina koje presijecaju zelene rijeke nasuprot nepreglednih planinskih vrhunaca, prirode koja je neukroćena i netaknuta. Upoznajte glavni grad pokrajine, Bilbao, grad moderne arhitekture, umjetnosti i prekrasnih parkova; divlja priroda sjevernih pokrajina Španjolske, izuzetna gastronomija kao i izvrsna vina te njezini drugačiji i elegantni gradovi obećavaju da ćete uživati i zaljubiti se u ovaj poseban dio Pirinejskog poluotoka.


1.dan: ZAGREB/LJUBLJANA – BILBAO
Polazak s Autobusnog kolodvora Zagreb (uz doplatu) u jutarnjim satima prema ljubljanskoj zračnoj luci Jožeta Pučnika, odnosno dolazak u vlastitom aranžmanu. Preuzimanje putne dokumentacije i prijava na let posebnim zrakoplovom u Bilbao (predviđena vremena 06:00-08:30 sati). Po slijetanju u Bilbao slijedi ukrcaj u autobus i razgled najznačajnijih gradskih znamenitosti kao što je muzej Guggenheim, remek-djelo Franka Gehryja, jednog od najznačajnijih arhitekata 20. stoljeća (ulaznica uz doplatu). Bilbao je grad koji je nekoć bio poznat prije svega kao lučki grad, ali i po svojoj industrijskoj proizvodnji, međutim izgradnjom ovog majstorskog muzeja dolazi do procvata kulture i umjetnosti u ovom nepravedno zanemarivanom gradu. Obilazak stare jezgre grada, četvrti Casco Viejo, s glasovitom katedralom svetom Jakova, trgom Nueva, poznatom tržnicom i zanimljivim i šarolikim zgradama. Slobodno vrijeme. Smještaj u hotel u poslijepodnevnim satima. Noćenje.

2.dan: BILBAO / IZLET PO BASKIJI (GUERNICA – GAZTELUGATXE – BERMEO)
Doručak. Slobodan dan za samostalno istraživanje grada. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet po Baskiji (doplata na licu mjesta). Najprije ćemo se zaputiti prema mjestu Guernica, svjetski slavnom nakon što je Pablo Picasso ovjekovječio nacističko bombardiranje mjesta u suton 2. svjetskog rata na svojem najpoznatijem platnu koje nosi istoimeno ime i izloženo je u madridskom muzeju Reina Sofia. Po dolasku šetnja gradićem u kojoj ćemo vidjeti i slavni hrast pod kojim su se u prošlosti odvijala zasjedanja baskijskih vođa, a u mjestu ćemo vidjeti jednu od kopija Picassove „Guernice“. Vožnja divljom kantabrijskom obalom koju krase brojni zaljevi, uvale i otočići. Tijekom vožnje kod jednog otočića ćemo se i zaustaviti: riječ je o otočiću Gaztelugatxe koji se nalazi tik uz biskajsku obalu i jedan je od najslikovitijih i najviše fotografiranih točaka sjevera Španjolske. Na njemu se nalazi samostan San Juan do kojeg vode poznate, neki govore i najljepše, stube na svijetu. Riječ je doista o spektakularnom mjestu, a uspon stubama ostavlja ljude bez daha jer stvara osjećaj da hodate iznad mora... Putem prema Bilbau stat ćemo i u ribarskom selu Bermeo, od davnih vremena poznatom po ribolovu i najznačajnijem ribarskom mjestu u Baskiji, poznati su bili stoljećima njihovi kitolovci (što oslikava i grb mjesta na kojem je brod koji slijedi kita), a i danas je u Bermeu jedno od najživopisnijih mjesta njegova ribarska luka. Šetnja lukom i slobodno vrijeme. Povratak u Bilbao. Noćenje.

3.dan: BILBAO / IZLET U BIARRITZ I SAN SEBASTIAN
Doručak. Slobodan dan za osobne programe i aktivnosti. Preporučujemo fakultativni izlet u San Sebastian i francuski Biarritz. Na cjelodnevnom izletu prvo ćemo obići San Sebastian, najmondeniji španjolski grad i najljepši baskijski, slavan po svojoj plaži La Concha koja se smatra jednom od najljepših europskih plaža. U San Sebastianu je i jedan od najvažnijih europskih filmskih festivala i svakako najvažniji španjolski. Razgled najvažnijih znamenitosti uključuje skulpturu „Peine del Viento“ Eduarda Chillide, plaže La Concha, palače Miramar i stare gradske jezgre. Po želji uspon na tvrđavu iznad grada otkud se pruža veličanstven pogled na grad i zaljev u kojem se smjestio otočić Santa Clara. San Sebastian posebnim čini i odlična gastronomija – svakako vam preporučujemo da nađete vrijeme i isprobate njihove poznate pintxose! Slijedi vožnja do gradića Hondarribia, u prošlosti omiljenom mjestu sastajanja tamošnjih gusara, gdje ćemo se ukrcati na brod koji će nas prevesti preko zaljeva na francusku stranu, do gradića Hendaye. Od tamo put nas vodi pokraj gradića San Jean de Luz do Biarritza, omiljenog mjesta francuskog plemstva još od Napoleona, ali i svjetskih zvijezda kao što su bili Gary Cooper, Frank Sinatra i Coco Chanel. Nakon šetnje gradom slijedi povratak u Bilbao, povratak u večernjim satima. Noćenje.

4.dan: BILBAO / IZLET PO KANTABRIJI (SANTANDER – ŠPILJA ALTAMIRA – SANTILLANA DEL MAR)
Doručak. Danas predlažemo izlet po pokrajini Kantabriji. Odlazak do glavnog grada Santandera, popularnog ljetovališta i već u rimsko doba značajnog lučkog mjesta. Obilazak središta grada, živahne tržnice i vožnja pokraj duge pješčane plaže El Sardinero i poluotoka Magdalena. Nastavak izleta vodi nas do svjetski poznate špilje Altamira koja pripada najvažnijim svjetskim kulturno-povijesnim spomenicima. U špilji se nalazi 260 crteža koji pripadaju starijem kamenom dobu, a stari su najmanje 14500 godina. Razgled muzeja i kopija špiljskih crteža. Slobodno vrijeme za ručak u srednjovjekovnom gradiću Santillana del Mar. Za njega kažu da je „grad tri laži“ jer niti je svet („santi“), niti je ravan („llana“) niti je u potpunosti smješten uz more („del mar“). Ipak, grad svoje ime duguje svetoj Juliani koja je pokopana u najpoznatijoj kantabrijskoj crkvi, Colegata. Posjetit ćemo glavni trg, Plaza Mayor de Ramón y Pelayo, razgledati muzej inkvizicije i uživati u šetnji do crkve/samostana Colegiata de Santa Juliana. Povratak u Bilbao. Noćenje.

5.dan: BILBAO/IZLET U VINSKU POKRAJINU LA RIOJA I PAMPLONU U NAVARRI – LJUBLJANA/ZAGREB
Doručak. Slobodan dan za osobne programe. Svakako preporučujemo da putovanje zaokružite posjetom dvjema španjolskim pokrajinama u istom danu: La Rioja i Navarra. Pokrajina La Rioja poznata je po najboljim crnim španjolskim vinima koja se izvoze po cijelom svijetu. Vožnja u središte pokrajine uz rijeku Ebro, do središta vinske Rioje i vinske prijestolnice regije – gradića Haro iz kojeg se pružaju lijepi pogledi na dolinu rijeke Ebro. Odlazak u klet i degustacija vina. Obilazak utvrđenog gradića Laguardia, značajnog po manjim vinskim kletima i balkonima na kojima se suši paprika. Nastavak izleta prema Pamploni, glavnom gradu pokrajine Navarre, ponatom po slavnoj utrci bikova koja se održava u srpnju svake godine, na dan sveca zaštitnika pokrajine Navarre, svetog Fermina. Šetnja gradom do arene, glavnog trga i katedrale. U poslijepodnevnim satima slijedi prijevoz do zračne luke Bilbao i polet zrakoplova prema Ljubljani. Po slijetanju u Ljubljanu mogućnost organiziranog prijevoza (uz doplatu) do Zagreba.


CIJENA (po osobi):
Hotel van centra (Hotel Seminario ili slično): min. 45 putnika (u autobusu na destinaciji) – 3.590 kn
Hotel u centru (Hotel Sirimiri ili slično): min. 45 putnika (u autobusu na destinaciji) - 3.740 kn
DOPLATA za manju grupu (min. 35 putnika): 150 kn
DOPLATA za zrakoplovne pristojbe: 870 kn

CIJENA UKLJUČUJE:
zrakoplovni prijevoz posebnim zrakoplovom na relaciji Ljubljana-Bilbao-Ljubljana,
4x noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 3*,
prijevoz zračna luka-hotel-zračna luka,
razgled Bilbaa,
hrvatskog pratitelja (min. 25 putnika)*,
trošak organizacije putovanja.

DOPLATE PO ŽELJI, prilikom rezervacije:
jednokrevetna soba 1.170 kn
4 x večere (u hotelu ili u lokalnim restoranima) 590 kn
povratni transfer Zagreb – Ljubljana – Zagreb 349 kn

DOPLATE PO ŽELJI, tijekom putovanja - dodatni izleti (min. 20 prijavljenih putnika):
izlet po Baskiji 25 €,
izlet u Biarritz i San Sebastian (uključena vožnja brodom) 30 €,
izlet u Kantabriu (uključena ulaznica u špilju Altamiru i muzej inkvizicije) 30 €,
izlet u La Rioju i Pamplonu (uključena degustacija vina) 40 €.

POPUSTI: djeca 2-12 god na dodatnom krevetu: 15%, odrasla osoba na dodatnom krevetu 7%.

NAPOMENA*:
u slučaju manjeg broja od 25, tijekom putovanja će s putnicima biti slovenski pratitelj.
cijena putovanja je dobivena na temelju min 70 prijavljenih putnika na posebnom zrakoplovu te 45 (odnosno 35 osoba) po autobusu za navedeni program.

PREDVIĐENA VREMENA:
13.4. JP 748 LJUBLJANA-BILBAO, 06.00-08.30
17.4. JP 749 BILBAO-LJUBLJANA, 21.40-23.55